Gece Sürüşü - Göz Kamaşması

Göz kamaşması sadece gece değil gündüz şartlarında da araç kullanımını olumsuz etkileyebilir. Güneşin ufuk çizgisine yaklaştığı durumlar ile güneş ışıklarının bir binanın geniş camlarından yansıması, bu duruma örnek verilebilir. Gündüz güneşe karşı araç kullanırken gözlerimiz gözlükle korumalı veya güneş siperliğini indirmeliyiz.

gecegunduz.jpg

Mesafe tahmin yeteneğimiz, çevremizdeki cisimleri ve renkleri net olarak görebilmemize bağlıdır. Karanlıkta ise renk ve şekillerin büyük bir çoğunluğu kaybolur. Sadece farlarınızın aydınlattığı ortalama 100 m. Mesafedeki karayolunu görebilirsiniz. Bu nedenle derinlik, mesafe algılama gibi yetenekleriniz kaybolur. Size çok yakın bir tehlikeyi uzakta kabul edebilir ve gerekli önlemleri almayı ihmal ederseniz bu durum sizi riske sokabilir.

Gece ve olumsuz görüş koşullarının bulunduğu yol kesimlerindeki görme olanağınız;

  • Farlarınızın ışık gücü ve ayarı
  • Görme yeteneÄŸiniz
  • YaÄŸmur, sis, kar
  • Karşıdan gelen aracın far gücü
  • Camlarınızın temizliÄŸine baÄŸlıdır

Gece sürüşlerinde, gündüz sürüşüne göre farklı ve ters olarak, orta çizgiye yakın olmalısınız. Karşılaşmalarda ise sürme şeridinizi ortalamalı ancak olabildiğince yavaşlamalı, kısa farlarınızı yakmalısınız.

Gece yolculuğunda uzun farları yakmak iyi görmemizi sağlar, ancak karşıdan gelenleri çok rahatsız eder. Bu yüzden geceleri araç kullanırken, karşı yönden gelen bir araçla karşılaştığınızda hemen kısa farlarınızı yakmalısınız. Bu mesafe genel olarak 200-250 m. İse de karşıdaki sürücünün selektör ikazı veya kısa farları yakması halinde de hemen kapatılmalıdır.

Karşılaşmalarda kısa farların yakılması önünüzde ortalama ancak 25 m. Mesafenin görülebilmesi anlamına geldiğinden, durma mesafenizi de düşünerek mutlaka yavaşlamalısınız.

28.jpg

Sis ışıklarının geceleri uzun ve kısa huzmeli farlarla aynı zamanda kullanılması yasaktır. Sis ışıklar kendi yapıları gereği uzun ve kısa farların yeterince aydınlatamadığı olumsuz hava koşullarında, görme ve görülmeyi sağlamak için araçta bulunduğu unutulmamalıdır.

Eğer herhangi bir hava şartında uzun veya kısa farlarınızı kullanabiliyorsanız, sis ışıklarınızı kesinlikle açmamalısınız. Sis ışıkları, kesinlikle araçlarınızın dışarıdan daha güzel görülmesini sağlayan bir aksesuar değildir.

29.jpg