Dönemeç ve Kavşaklar

Viraj alınırken yolun ne genişlikteki bölümünün kullanılacağı birçok dış etkene bağlıdır. Viraj içinde karşı yönden gelen olup olmadığını görmemizi engelleyen birtakım etkenler ya da yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi. Ancak, bütün koşulların uygun olduğu varsayımından yola çıkarak doğru viraj alımını şu şekilde açıklayabiliriz;

a79784633b79e39c0534a0e544928a03.jpgOtomobili viraj içerisinde yavaşlatmak yerine gerektiği kadar vitesle birlikte hız düşürülerek otomobilin lastikleri yere tam olarak tutunabilecek şekilde viraja daha girmeden yavaşlatılması tamamlanmış olmalı. Virajın orta noktasındaki ( apex ) hızı en düşük hız olmalı. Fren ancak viraja giriş noktasından önce otomobili yavaşlatma maksadıyla yapılması kullanılmalıdır, viraj içinde frene basılmaz.

Viraj çıkışında ( apex sonu ) yasal limitler dahilinde tekrar hız artırılabilir. Ancak gaz verirken otomobili kasmak ve lastikleri zorlamak yerine hem motorun daha çabuk hızlanması hem de lastiklerin soğuyabilmesi için bir an evvel düzelterek aracı gerektiği kadar dışa bırakmak gerekir.