Lastiklerin Önemi

lastik2.jpgGüvenli ve Ekonomik bir sürüş için en önemli unsurların başında doğru ve sağlam Lastiklerin seçimi büyük önem taşımaktadır. Lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi için en önemli sebep can güvenliğinin yanı sıra ekonomik açıdan da önem arz etmektedir. Lastikleriniz doğru şişirildiğinde aşınma daha az olacağı için ömrü uzar ve yakıt tasarrufu sağlar.

Lastiklerinizin hava basıncını, doğru bir basınçölçerle en az ayda bir kez kontrol edilmesi gerekir. Lastik hava basıncının üretici firma tarafından öngörülen hava basınç değeri dışında fazla veya az hava basıncı olması, aşırı derecede aşınma ve yıpranmaya neden olabileceği gibi, lastiklerin aşırı ısınması, aşırı yakıt tüketimi ve hatta lastik patlaması gibi tehlikelere yol açabilir.

Lastiklerin hava basıncı bir süre öncesine kadar kullanılmamış ve soğuk durumdayken ölçülmeli. Aracınızı,1-1,5 kilometre kadar kullanmış olsanız dahi, lastik basıncı artacak ve ölçümden yanlış sonuç elde etmenize neden olacaktır. Her 8.000 veya 10.000 kilometrede bir lastiklerinizi rotasyona tabi tutmanız, ön ve arka lastiklerin yerleri değiştirilmelidir. Radyal ve yönlü lastikler çapraz değiştirilmez. Lastiğin değiştirilmesinin gerekli olup olmadığını belirlemek için lastik sırtını düzenli olarak kontrol ediniz.

Balans ayarının, lastikleriniz ilk kez takıldığında veya bir tamir sonrasında yeniden monte edilirken yapılması gerekir. Lastik balans ayarı, ilk sarsıntı veya titreme belirtisinde kontrol edilmelidir.

lastik1.jpg