Takip Mesafesi

Trafikte bir harekete başlamadan önce iyi düşünmeli ve doğru karar vermeliyiz. Seyir halinde iken, bir kavşağa yaklaşıyorsanız, bir geçiş yapacaksanız, karşılaşabileceğiniz riskleri düşünün. Bunlardan nasıl kurtulabileceğinizin planını yapın. Doğru kararınızı uygulayın.

Trafik tereddüdü affetmez. Düşünün, hızınız 90 Km/h ise, saniyede yaklaşık 25 metre yol alırsınız. Tereddüt ederseniz kaç metre yol alacağınızı ve yaşayacağınız risklerin neler olduğunu ve zamanınızın çok kısa olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

takip.jpg

Takip mesafesi bu durumlara karşılık uyulması gereken en önemli kural olarak ilk sırayı almaktadır. Önünüzdeki araçlarla bırakılması gereken takip mesafesi kuru zeminlerde binek araçlarda en az 2 saniye ve üzeri, minibüs ve kamyonetlerde en az 3 saniye, ağır vasıtalarda 4 saniye ve üzerindedir.

Takip mesafesi aracın hızı, yük durumu, hava, yol ve trafik durumuna göre gerektiğinde en az 1 saniye artırılmalıdır.

Buzlanma ve kar yağışının olduğu, yol kesimlerinde takip mesafesi minimum 4 ila 6 saniyeden aşağı olmamalıdır.

Kuru, asfalt ve düz bir karayolunda standart yük ve araçla 90 km/h hızda 73 m. Mesafede durabilirken, yine standart yüklü bir araçla aynı yolda ve aynı araçla, bu defa ıslak bir zeminde ancak 110m. de durabileceksiniz. Aracınızın frenlerinin ABS sistemine sahip olması durmak için gereksinim duyacağınız 110 metrelik mesafeyi asla kısaltmayacaktır.

Takip mesafesi hesaplanırken, önünüzde bulunan araç, yol kenarlarında bulunan tabela, ağaç, köprü gölgesi gibi noktalardan geçtiği sırada 1001-1002 gibi 4 basamaklı iki sayı söylemek 2 saniyeye eşdeğer olacaktır. Eğer iki saniye sonunda tespit ettiğiniz noktaya ulaşmışsanız takip mesafeniz doğru demektir.